Składniki (duża blacha)
- 500g czekolady
- 500g buraków obranych
- 5 jajek
- szklanka oleju
- szklanka cukru
- 2 niepełne szklanki mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
-
łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na drobne kawałki, wrzucić do garnka
i wolno podgrzewać cały czas mieszając aż się rozpuści. Lub rozpuścić w
mikrofalówce. Następnie dolać szklankę oleju i dokładnie wymieszać. Odstawić
aby przestygło. Jajka ubić mikserem wraz z cukrem i dodać proszek do pieczenia
i sodę oczyszczoną oraz mąkę i wymieszać. Buraki zetrzeć na drobnej tarce
odsączyć z nadmiaru wody i dodać do jajek. Na koniec dodać czekoladę z olejem i
dokładnie wymieszać. Przelać do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec do suchego patyczka. Na koniec
całość posypać cukrem pudrem.
Mniam, jutro wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń