Składniki na krem:
- seler (korzeń) 600g
- 4 małe cebule
- 4 średniej wielkości jabłka
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy masło i olej i podsmażamy cebulę
pokrojoną w piórka. Jak cebula zmięknie zalewamy ją 3 szklankami gorącej wody.
Dodajemy obrany i pokrojony seler i gotujemy do miękkości. Następnie dorzucamy
pokrojone w kostkę jabłka, chwilę gotujemy i miksujemy. Doprawiamy solą i
pieprzem.
Pełnoziarniste popovers:
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki otrąb
- szczypta soli
- 2 łyzki masła
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy. Płyn należy przelać do małych
foremek (posmarowanych olejem) do 2/3 wysokości. Włożyć do nagrzanego
piekarnika (220˚C) i piec 30 minut. Nastepnie zmniejszyć temperaturę do 180˚C i
piec jeszcze 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz