Obecnie występuje znaczna ilość odmian napoi mieszanych, które stały się nieodzownym elementem kultury, podaje się je na różnego rodzaju przyjęciach by zaspokoić nie tylko pragnienie ale też wysublimowane gusta smakowe. Poniżej przedstawiam klasyczną Krwawą Mary oraz wariacje na jej temat.
Bloody Mary („Krwawa Mary”) –
drink stworzony najprawdopodobniej przez Fernanda Petiot’a w 1921 roku w
Stanach Zjednoczonych. Spędził on ponad 15 lat na doskonaleniu tego trunku
dodając coraz to nowych składników. Nazwa wiąże się z kilkoma postaciami
historycznymi, między innymi z Marią I Tudor, kobiet z opowieści
folklorystycznych czy od hollywoodzkiej gwiazdy Mary Pickford.
• 40ml wódki,
• sok pomidorowy do
wypełnienia szklanki,
• szczypta soli
selerowej,
• szczypta czarnego
pieprzu,
• pół łyżeczki sosu
Worcestershire,
• 2 – 3 krople sosu
Tabasco,
• ¼ łyżeczki chrzanu,
• pół łyżeczki soku z
cytryny lub limonki.
Składniki należy wymieszać w szklance typu highball z paroma kostkami lodu oraz przybrać łodygą selera naciowego.
Istnieje
wiele wariacji na temat Krwawej Mary. Na przykład:
• Zmiany w alkoholu:
- Bloody Beer – zamiast wódki używa się jasnego lub ciemnego piwa,
- Bloody Bishop – z dodatkową porcją sherry,
- Bloody Fairy – wymiana wódki na absynt,
- Bloody Ninja – używa się sake zamiast wódki,
- Bloody Dracula – sok pomidorowy zastępuje się krwią z żyły głównej krowy,
- Bloody Maria – użycie tequili zamiast wódki,
- Bloody Maureen – zamiast wódki – Ginness,
- Bloody Molly – zastąpienie wódki, whisky,
- Bloody Murder – wymiana wódki na gin,
- Bloody Virgin – bez alkoholu.
- Bloody Beer – zamiast wódki używa się jasnego lub ciemnego piwa,
- Bloody Bishop – z dodatkową porcją sherry,
- Bloody Fairy – wymiana wódki na absynt,
- Bloody Ninja – używa się sake zamiast wódki,
- Bloody Dracula – sok pomidorowy zastępuje się krwią z żyły głównej krowy,
- Bloody Maria – użycie tequili zamiast wódki,
- Bloody Maureen – zamiast wódki – Ginness,
- Bloody Molly – zastąpienie wódki, whisky,
- Bloody Murder – wymiana wódki na gin,
- Bloody Virgin – bez alkoholu.
• Zmiany w pozostałych składnikach:
- Bull Shot – zamiast soku pomidorowego używa się bulionu wołowego,
- Commander White – sok ananasowy zastępuje sok pomidorowy,
- Bloody LeRoy – sok pomidorowy jest zastąpiony sosem berbecue
- Screw Mary – używa się do wypełnienia połowy soku pomidorowego i połowy soku pomarańczowego
- Bloodless Mary – bez soku pomidorowego
• Zmiany w formie
podania:
- Frozen Bloody Mary – zmiksowana Krwawa Mary w blenderze z dużą ilością lodu,
- Bloody Margaret – zmiksowana Krwawa Mary z dodatkiem mleka lub śmietanki,
- Flaming, Frozen Bloody Mary – to zamrożona Krwawa Mary, polana rumem a następnie podpalona,
- Slutty Mary – jako dekorację podaje się kiełbaskę.
- Frozen Bloody Mary – zmiksowana Krwawa Mary w blenderze z dużą ilością lodu,
- Bloody Margaret – zmiksowana Krwawa Mary z dodatkiem mleka lub śmietanki,
- Flaming, Frozen Bloody Mary – to zamrożona Krwawa Mary, polana rumem a następnie podpalona,
- Slutty Mary – jako dekorację podaje się kiełbaskę.
Frozen Bloody Mary |
Screw Bloody Mary |
Bloody Margaret |
Bloody Dracula mną wstrząsnęła! dosłownie ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Na pewno mi się przyda.
OdpowiedzUsuń