niedziela, 18 sierpnia 2013

Bloody Mary


Obecnie występuje znaczna ilość odmian napoi mieszanych, które stały się nieodzownym elementem kultury, podaje się je na różnego rodzaju przyjęciach by zaspokoić nie tylko pragnienie ale też wysublimowane gusta smakowe. Poniżej przedstawiam klasyczną Krwawą Mary oraz wariacje na jej temat.

Bloody Mary („Krwawa Mary”) – drink stworzony najprawdopodobniej przez Fernanda Petiot’a w 1921 roku w Stanach Zjednoczonych. Spędził on ponad 15 lat na doskonaleniu tego trunku dodając coraz to nowych składników. Nazwa wiąże się z kilkoma postaciami historycznymi, między innymi z Marią I Tudor, kobiet z opowieści folklorystycznych czy od hollywoodzkiej gwiazdy Mary Pickford. 


• 40ml wódki,
• sok pomidorowy do wypełnienia szklanki,
• szczypta soli selerowej,
• szczypta czarnego pieprzu,
• pół łyżeczki sosu Worcestershire,
• 2 – 3 krople sosu Tabasco,
• ¼ łyżeczki chrzanu,
• pół łyżeczki soku z cytryny lub limonki.

Składniki należy wymieszać w szklance typu highball z paroma kostkami lodu oraz przybrać łodygą selera naciowego.

Istnieje wiele wariacji na temat Krwawej Mary. Na przykład:

• Zmiany w alkoholu:
- Bloody Beer – zamiast wódki używa się jasnego lub ciemnego piwa,
-  Bloody Bishop – z dodatkową porcją sherry,
-  Bloody Fairy – wymiana wódki na absynt,
-  Bloody Ninja – używa się sake zamiast wódki,
- Bloody  Dracula – sok pomidorowy zastępuje się krwią z żyły głównej krowy,
- Bloody Maria – użycie tequili zamiast wódki,
- Bloody Maureen – zamiast wódki – Ginness,
- Bloody Molly – zastąpienie wódki, whisky,
- Bloody Murder – wymiana wódki na gin,
- Bloody Virgin – bez alkoholu.

 • Zmiany w pozostałych składnikach:
- Bull Shot – zamiast soku pomidorowego używa się bulionu wołowego,
- Commander White – sok ananasowy zastępuje sok pomidorowy,
- Bloody LeRoy – sok pomidorowy jest zastąpiony sosem berbecue
- Screw Mary – używa się do wypełnienia połowy soku pomidorowego i połowy soku pomarańczowego
- Bloodless Mary – bez soku pomidorowego


• Zmiany w formie podania:

- Frozen Bloody Mary – zmiksowana Krwawa Mary w blenderze z dużą ilością lodu,
- Bloody Margaret – zmiksowana Krwawa Mary z dodatkiem mleka lub śmietanki,
- Flaming, Frozen Bloody Mary – to zamrożona Krwawa Mary, polana rumem a następnie podpalona,
- Slutty Mary – jako dekorację podaje się kiełbaskę. 

Frozen Bloody Mary
Screw Bloody Mary

Bloody Margaret




2 komentarze: