piątek, 13 września 2013

Niskokaloryczny krem z dyni


W końcu sezon na dynię rozpoczęty. Po pierwsze pyszna, po drugie ma bardzo mało kalorii a po trzecie zawiera wiele witamin oraz minerałów. Dynię poleca się osobom, które mają problemy z nadciśnieniem, miażdżycą oraz z otyłością. Ja polecam ją też wszystkim, którzy chcą wzmocnić swój organizm i nabrać sił przed zimą.

Składniki:


(około 6 porcji)
- dynia około 1,5kg
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 mały seler
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- woda 1l
-  sól, pieprz, ostre papryczki (ja użyłam peperoncino 6 szt)

Sposób przygotowania:



Piekarnik nagrzewamy do 180˚C. Dynię obieramy i kroimy na mniejsze części. Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, polewamy 2 łyżkami oleju rzepakowego, solimy oraz pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika na około 40minut. W tym czasie dynia powinna się upiec i zrobić miękka. Na pozostałym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę a następnie marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy a następnie zalewamy wodą (wrzątkiem) i gotujemy. Kiedy dynia zrobi się miękka wrzucamy ją do garnka i wszystko razem dokładnie miksujemy na gładką masę. Doprawiamy ostrymi papryczkami oraz solą do smaku. Aby krem zyskał jeszcze więcej witamin możemy ją przyozdobić kiełkami lub nasionami.




1 komentarz:

  1. Maria!, dzięki za przepis!!. proszę napisz coś o wartościach odżywczych dyni, jest jej coraz więcej w sklepach, też są rożne odmiany.
    Poza walorami smakowymi ma piękny kolor.

    OdpowiedzUsuń