W końcu sezon na dynię rozpoczęty. Po pierwsze pyszna, po
drugie ma bardzo mało kalorii a po trzecie zawiera wiele witamin oraz
minerałów. Dynię poleca się osobom, które mają problemy z nadciśnieniem,
miażdżycą oraz z otyłością. Ja polecam ją też wszystkim, którzy chcą wzmocnić swój
organizm i nabrać sił przed zimą.
Składniki:
(około 6 porcji)
- dynia około 1,5kg
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 mały seler
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- woda 1l
- sól, pieprz, ostre
papryczki (ja użyłam peperoncino 6 szt)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180˚C. Dynię obieramy i kroimy na
mniejsze części. Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, polewamy 2
łyżkami oleju rzepakowego, solimy oraz pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika na
około 40minut. W tym czasie dynia powinna się upiec i zrobić miękka. Na
pozostałym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę a następnie marchewkę,
pietruszkę i seler pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy a następnie zalewamy wodą
(wrzątkiem) i gotujemy. Kiedy dynia zrobi się miękka wrzucamy ją do garnka i
wszystko razem dokładnie miksujemy na gładką masę. Doprawiamy ostrymi
papryczkami oraz solą do smaku. Aby krem zyskał jeszcze więcej witamin możemy
ją przyozdobić kiełkami lub nasionami.
Maria!, dzięki za przepis!!. proszę napisz coś o wartościach odżywczych dyni, jest jej coraz więcej w sklepach, też są rożne odmiany.
OdpowiedzUsuńPoza walorami smakowymi ma piękny kolor.