Piernikowe babeczki nadają
się idealnie na okres świąteczny. Pełne smaku oraz aromatu gałki
muszkatołowej, goździków oraz imbiru. Wilgotne ciasto z puszystym
czekoladowym kremem ozdobione domowymi pierniczkami są wspaniałym
pomysłem by uraczyć się czymś naprawdę pysznym w te święta
Składniki na babeczki (12 sztuk)
- 120g masła
- 100g cukru brązowego
- jajko
- 120ml mleka
- 150g melasy
- łyżeczka esencji waniliowej
- 170g maki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki sproszkowanych goździków
Składniki na krem
czekoladowy:
- 150g masła
- 220g cukru pudru
- 120g czekolady gorzkiej
Dodatkowo pierniczki do
ozdoby
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować babeczki miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko cały czas miksując. Dodajemy resztę składników (przesianą make, proszek do pieczenia, przyprawy oraz mleko) i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek i pieczemy około 25-30 minut w 180ºC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło z cukrem pudrem. Krem powinien być bardzo puszysty dlatego musimy dosyć długo miksować. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- Na ostudzone babeczki nakładamy (najlepiej szprycą) krem czekoladowy i ozdabiamy pierniczkami.
babeczki.... babeczki zawsze aktualne!
OdpowiedzUsuń