Co może być lepszego od
bitej śmietany z truskawkami okruszonymi bezą? Może wszystkie
wymienione ułożone na kruchym cieście tworzące wyśmienitą
tartę?
Składniki na spód:
- 150g masła
- 280g mąki
- 3 łyżki schłodzonej śmietany (36%)
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 500ml śmietany (36%)
- 150g truskawek
- bezy (50g)
- 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Aby przygotować kruchy
spód mieszamy wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie
ugniatamy. Pamiętaj by nie ugniatać zbyt długo by nie ogrzać
ciasta. Następnie podsypując mąką ciasto należy rozwałkować i
przełożyć do formy do pieczenia. Spód nakłuj widelcem i wstaw do
lodówki na około 30 minut. Następnie upiecz w temperaturze 180ºC
przez pół godziny.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem a truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Upieczony spód wysmaruj dżemem a następnie szprycą lub łyżką nałóż 1/3 śmietany, przekładaj truskawkami i rozkruszoną bezą aż wyczerpiesz wszystkie składniki.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem a truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Upieczony spód wysmaruj dżemem a następnie szprycą lub łyżką nałóż 1/3 śmietany, przekładaj truskawkami i rozkruszoną bezą aż wyczerpiesz wszystkie składniki.
cudowne smaki, najbardziej , które lubie, truskawiki, bezy i bita smietana.... mniam
OdpowiedzUsuń