piątek, 4 grudnia 2015

Kruche ciasto z bezą, truskawkami i bitą śmietaną.


Co może być lepszego od bitej śmietany z truskawkami okruszonymi bezą? Może wszystkie wymienione ułożone na kruchym cieście tworzące wyśmienitą tartę?


Składniki na spód:

  • 150g masła
  • 280g mąki
  • 3 łyżki schłodzonej śmietany (36%)
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 500ml śmietany (36%)
  • 150g truskawek
  • bezy (50g)
  • 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki cukru


Sposób przygotowania:


Aby przygotować kruchy spód mieszamy wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie ugniatamy. Pamiętaj by nie ugniatać zbyt długo by nie ogrzać ciasta. Następnie podsypując mąką ciasto należy rozwałkować i przełożyć do formy do pieczenia. Spód nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na około 30 minut. Następnie upiecz w temperaturze 180ºC przez pół godziny.

 Śmietanę ubij na sztywno z cukrem a truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Upieczony spód wysmaruj dżemem a następnie szprycą lub łyżką nałóż 1/3 śmietany, przekładaj truskawkami i rozkruszoną bezą aż wyczerpiesz wszystkie składniki.







1 komentarz:

  1. cudowne smaki, najbardziej , które lubie, truskawiki, bezy i bita smietana.... mniam

    OdpowiedzUsuń