Pełne aromatu ciasto
przełożone bitą śmietaną doprawioną cynamonem. Całość
ozdobiona wcześniej przygotowanymi pierniczkami. Może to jakiś
pomysł dla Was na te święta?
Składniki na ciasto:
- 300g masła
- 300g cukru
- 3 jajka
- łyżeczka esencji waniliowej
- 300g maki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki sproszkowanych goździków
Dodatkowo:
- 500ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki cynamonu
- pierniczki do ozdoby
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować ciasto miksujemy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka jedno po drugim cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy oraz esencję waniliową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch okrągłych foremek do pieczenia wysmarowanych masłem i posypanych bułka tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180ºC. Odstawiamy do ostygnięcia
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz cynamonem. Całość przekładamy do szprycy i wyciskamy połowę śmietanki na biszkopt. Zakrywamy drugim biszkoptem i wyciskamy resztę śmietany na wierzch ciasta. Na sam koniec wbijamy pierniczki.
... fauny pomysl ze zdobieniem:-)
OdpowiedzUsuń