piątek, 16 sierpnia 2013

Sernik na zimno z kiwi






Kiwi + sernik na zimno? Czy aby stężeje? Przecież wiadomo, że do galaretki nie włożymy ani ananasa ani kiwi, gdyż wchodzą w reakcję. Jest na to prosty sposób, wystarczy chwilę pogotować owoce a zawarte w nich enzymy dezaktywują się.

Składniki:

- serek homogenizowany (800g)
- śmietana 30% (200ml)
- kiwi (10szt)
- żelatyna (50g)
- cukier puder (10 łyżek)
- cukier waniliowy (1 łyżka)


Sposób przygotowania:


Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jak spęcznieje zalać ją wrzątkiem i rozpuścić. W ten sposób unikniemy grudek w serniku. Śmietanę ubić. Dodać do niej cukier puder i cukier waniliowy i wymieszać. Następnie delikatnie wymieszać z serkiem homogenizowanym naturalnym i połową rozpuszczonej żelatyny. W tym momencie należy odlać niepełną szklankę musu do innego naczynia.  Kiwi obrać i gotować je przez 3 minuty. Wyjąć i 7 z nich pokroić w ładną kosteczkę, którą wrzucamy do masy śmietanowej. Mieszamy i wlewamy do przygotowanej wcześniej formy. Ja swoją formę owinęłam folią spożywczą, aby metalowe obręcze nie zabarwiły sernika. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Odłożony wcześniej mus miksujemy z pozostałym kiwi i żelatyną. Wylewamy na wierzch sernika. Najlepiej zostawić w lodówce na parę godzin lub na noc.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz