Owsianka to idealny pomysł
na pierwsze śniadanie – szczególnie w okresie jesienno –
zimowym. Ciepła, rozgrzewająca a w moim przypadku też odchudzona i
z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Pamiętajmy, że
podczas spożywania dużej ilości błonnika powinniśmy wypijać też
dużą ilość wody. Dzięki takiej kombinacji, dłużej będziemy
czuli się najedzeni co zapobiegnie późniejszemu podjadaniu.
Składniki (3 porcje)
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (100g)
- szklanka mleka (2%)
- szklanka wody
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- łyżeczka miodu
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka siekanych orzechów włoskich
- gruszka
- cynamon
Sposób przygotowania:
Gruszkę pokrój w ósemki
i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 200ºC
na około 10 minut. Płatki oraz siemię lniane zalej wodą i
gotuj na małym ogniu przez około 2 minuty. Następnie dodaj mleko i
gotuj kolejne 3 minuty. Kiedy owsianka zacznie gęstnieć zdejmij z
ognia i odstaw pod przykryciem na kolejne 3 minuty. Wymieszaj z
cynamonem i miodem. Do miseczki wlej owsiankę, ułóż gruszkę
polej jogurtem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Jedna porcja
ma około 250kcal.
Do owsianki najlepiej użyć płatków owsianych górskich ponieważ zawierają więcej błonnika niż płatki owsiane błyskawiczne.
Nie ma to jak owsianka na śniadanie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam i robię bardzo często.