Amerykańska szarlotka
składa się z dwóch podstawowych składników: ciasta kruchego oraz
owoców. Zazwyczaj serwowana jest z bitą śmietaną lub lodami.
Najlepiej użyć jabłek odmiany Granny Smith lub Bramley, oczywiście
sowicie doprawiamy je cukrem oraz szczyptą cynamonu.
Jeżeli chodzi o historię
tego deseru został on przywieziony do Ameryki przez Brytyjską
kolonię już w XVII wieku. Na początku potrzeba było paru lat by
nasiona jabłoni przyjęły się w amerykańskiej ziemi. Do tego
czasu zamiast jabłek używano mięsa do nadziewania tak zwanego
„pie”. Apple pie była bardzo popularną potrawą w XVIII wieku w
Delawere a już w XIX wieku uznawana była za tradycyjną i typową
potrawą kuchni amerykańskiej, stała się symbolem dobrobytu i była
oraz jest dumą narodu. Nawet żołnierze biorący udział w II
wojnie światowej zapytani dlaczego idą na wojnę, mówili: „for
Mom and apple pie”. Obecnie możemy znaleźć wiele wariacji na
temat tego deseru ale główne zasady to 2 warstwy ciasta z
nadzieniem z jabłek z odrobiną cynamonu.
Składniki na ciasto:
- 150g masła
- 250g mąki
- 50g drobnego cukru do wypieków
- 6 łyżek śmietany kremówki (bardzo zimnej)
Składniki na nadzienie:
- 6 jabłek
- pół szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- śmietana kremówka (do podania)
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mąkę z
cukrem. Dodaj masło oraz śmietanę po czym ugnieć ciasto. Postaraj
się zrobić to bardzo szybko tak by nie ogrzać za bardzo ciasta.
Następnie podsypując odrobinę blat mąką rozwałkuj połowę
ciasta i ułóż w formie do pieczenia. Jabłka obierz i pokrój w
ćwiartki. Dodaj do nich cukier i mąkę ziemniaczana i dokładnie
wymieszaj. Wsyp jabłka do formy wyłożonej ciastem a następnie
przykryj ją kolejną warstwą rozwałkowanego ciasta. Piecz w
nagrzanym piekarniku do 180ºC
przez około 40 minut aż ładnie zarumieni się z góry. Koniecznie
podawaj z bitą śmietaną.
Wspaniały przepis! Ciasto wygląda rewelacyjnie! czy to prawda, że amerykanie jedzą takie ciasto również na słono? apple pie jest bardzo znane , ale ponoć znane jest też takie ciasto z mięsem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-) Tak, wydaje mi się, że "pie" nie oznacza tylko ciasta na słodko, jest to raczej sposób przygotowania potrawy. Zazwyczaj jest to kruche ciasto (na maśle lub smalcu) z nadzieniem. Bardzo popularne, szczególnie w Wielkiej Brytanii jest pork pies, które podaje się na zimno. Wygląda trochę jak ciastko z mielonką w środku. Oczywiście są różne wariacje dotyczące "Pies" ale pork pies są chyba najbardziej klasyczne.
Usuń