poniedziałek, 9 listopada 2015

Apple pie – tradycyjna szarlotka amerykańska



Amerykańska szarlotka składa się z dwóch podstawowych składników: ciasta kruchego oraz owoców. Zazwyczaj serwowana jest z bitą śmietaną lub lodami. Najlepiej użyć jabłek odmiany Granny Smith lub Bramley, oczywiście sowicie doprawiamy je cukrem oraz szczyptą cynamonu.

Jeżeli chodzi o historię tego deseru został on przywieziony do Ameryki przez Brytyjską kolonię już w XVII wieku. Na początku potrzeba było paru lat by nasiona jabłoni przyjęły się w amerykańskiej ziemi. Do tego czasu zamiast jabłek używano mięsa do nadziewania tak zwanego „pie”. Apple pie była bardzo popularną potrawą w XVIII wieku w Delawere a już w XIX wieku uznawana była za tradycyjną i typową potrawą kuchni amerykańskiej, stała się symbolem dobrobytu i była oraz jest dumą narodu. Nawet żołnierze biorący udział w II wojnie światowej zapytani dlaczego idą na wojnę, mówili: „for Mom and apple pie”. Obecnie możemy znaleźć wiele wariacji na temat tego deseru ale główne zasady to 2 warstwy ciasta z nadzieniem z jabłek z odrobiną cynamonu.

Składniki na ciasto:

  • 150g masła
  • 250g mąki
  • 50g drobnego cukru do wypieków
  • 6 łyżek śmietany kremówki (bardzo zimnej)

Składniki na nadzienie:

  • 6 jabłek
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • śmietana kremówka (do podania)

Sposób przygotowania:



W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj masło oraz śmietanę po czym ugnieć ciasto. Postaraj się zrobić to bardzo szybko tak by nie ogrzać za bardzo ciasta. Następnie podsypując odrobinę blat mąką rozwałkuj połowę ciasta i ułóż w formie do pieczenia. Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Dodaj do nich cukier i mąkę ziemniaczana i dokładnie wymieszaj. Wsyp jabłka do formy wyłożonej ciastem a następnie przykryj ją kolejną warstwą rozwałkowanego ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez około 40 minut aż ładnie zarumieni się z góry. Koniecznie podawaj z bitą śmietaną.





2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis! Ciasto wygląda rewelacyjnie! czy to prawda, że amerykanie jedzą takie ciasto również na słono? apple pie jest bardzo znane , ale ponoć znane jest też takie ciasto z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) Tak, wydaje mi się, że "pie" nie oznacza tylko ciasta na słodko, jest to raczej sposób przygotowania potrawy. Zazwyczaj jest to kruche ciasto (na maśle lub smalcu) z nadzieniem. Bardzo popularne, szczególnie w Wielkiej Brytanii jest pork pies, które podaje się na zimno. Wygląda trochę jak ciastko z mielonką w środku. Oczywiście są różne wariacje dotyczące "Pies" ale pork pies są chyba najbardziej klasyczne.

      Usuń