środa, 25 listopada 2015

Kisz z serem i pomidorami – potrawa w sam raz na imprezę



Kisz (quiche) to potrawa pochodząca z Francji i składa się z słonego ciasta kruchego oraz masy jajeczno – śmietanowej. Jako głównego składnika można użyć rożnego rodzaju mięs, serów, owoców morza lub warzyw. U mnie kisz z pomidorami oraz serem.

Składniki na ciasto:

  • 150g masła
  • 300g maki pszennej
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 2 łyżki bardzo zimnej śmietany kremówki

Składniki na nadzienie:

  • 3 małe pomidory
  • 100g sera żółtego
  • 3 jajka
  • 300ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:


Ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i staraj się jak najszybciej wyrobić ciasto tak by za bardzo go nie ogrzać. Następnie rozwałkuj lekko posypując mąką. Przełóż do formy do pieczenia i dociśnij do brzegów. Utnij wystające końce a widelcem nakłuj spód tak by podczas pieczenia ciasto się nie podniosło. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie upiecz w temperaturze 180ºC – 30 minut.


Nadzienie: Pomidory pokrój w ósemki a ser w kostkę. Wyłóż na upieczony spód i zalej mieszaniną jajek i śmietany doprawionej solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz kolejne 35-40 minut aż masa się zetnie.




1 komentarz: