Kisz (quiche) to potrawa
pochodząca z Francji i składa się z słonego ciasta kruchego oraz
masy jajeczno – śmietanowej. Jako głównego składnika można
użyć rożnego rodzaju mięs, serów, owoców morza lub warzyw. U
mnie kisz z pomidorami oraz serem.
Składniki na ciasto:
- 150g masła
- 300g maki pszennej
- szczypta soli
- żółtko
- 2 łyżki bardzo zimnej śmietany kremówki
Składniki na nadzienie:
- 3 małe pomidory
- 100g sera żółtego
- 3 jajka
- 300ml śmietany kremówki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto: Wszystkie
składniki umieść w misce i staraj się jak najszybciej wyrobić
ciasto tak by za bardzo go nie ogrzać. Następnie rozwałkuj lekko
posypując mąką. Przełóż do formy do pieczenia i dociśnij do
brzegów. Utnij wystające końce a widelcem nakłuj spód tak by
podczas pieczenia ciasto się nie podniosło. Wstaw do lodówki na co
najmniej pół godziny. Następnie upiecz w temperaturze 180ºC
– 30 minut.
Nadzienie: Pomidory pokrój
w ósemki a ser w kostkę. Wyłóż na upieczony spód i zalej
mieszaniną jajek i śmietany doprawionej solą i pieprzem. Wstaw do
piekarnika i piecz kolejne 35-40 minut aż masa się zetnie.
nie piekłam, chetnie spróbuję
OdpowiedzUsuń