Battenberg cake wcześniej
także znany jako „Domino cake” lub „Church Window Cake” to
lekki biszkopt migdałowy przełożony dżemem lub kremem w kształcie
kostki. Całość pokryta jest masą marcepanową. Oryginalnie po
przekrojeniu ciasta powinna być widoczna szachownica, której kolory
to różowy i blado żółty. Biszkopty na to ciasto piecze się
oddzielnie by uzyskać dwa kolory a następnie kroi się je w długie
paski, przekłada dżemem i zawija w masę marcepanową.
Składniki:
- 200g masła
- 200g cukru
- 3 jajka
- 50g migdałów
- 150g maki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka esencji migdałowej
- barwnik spożywczy (różowy)
- dżem do posmarowania ciasta (około 100g)
- 400g marcepanu
- cukier puder do podsypania marcepanu
Sposób przygotowania:
Migdały zalej wrzątkiem
i odstaw na parę minut. Następnie obierz je ze skórki z dokładnie
zmiel. W misce zmiksuj razem masło i cukier aż powstanie puszysta
masa. Następnie dodaj jajka, zmielone migdały, esencję migdałową,
proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj a
następnie podziel ciasto na 2 części i jedną z nich wymieszaj z
różowym barwnikiem. Przełóż masy do prostokątnych foremek do
pieczenia (najlepsze będą takie do pieczenia chleba) i piecz 40
minut w 180ºC do tak
zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć.
Następnie wyciągnij je z foremek, przekrój na pół wzdłuż i
posmaruj każdy bok dżemem. Na koniec rozwałkuj masę marcepanową,
którą owiniesz ciasto.
bardzo lubie marcepan, wyglada świetnie, troche pracochłonne ale widac , że warto!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo imponująco, nie wiedziałem nawet, że istnieje taki rodzaj ciasta.
OdpowiedzUsuń