środa, 11 listopada 2015

Bardzo zdrowa i niskokaloryczna przekąska – hummus z warzywami.



Cudowna przekąska, złożona głównie w warzyw. Bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymagająca wiele czasu. Idealna na podjadanie np. podczas leniwych wieczorów lub w ciągu dnia. Czyli uzupełniamy witaminy i minerały przyjmując dość niską porcję kalorii.

Składniki:

  • 400g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • cytryna
  • łyżka oleju

Dodatkowo:


Warzywa różnego rodzaju. U mnie marchewka, czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, groszek śnieżny oraz młoda kukurydza. Można oczywiście wykorzystać inne jak seler naciowy, brokuły, kalafior, ogórki świeże lub konserwowe czy rzodkiewkę.

Sposób przygotowania:



Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Odstaw do ostygnięcia. Odcedź ciecierzycę, zachowując płyn z puszki. W blenderze umieść wszystkie składniki: ciecierzycę, pastę tahini, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jogurt oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj. Jeżeli pasta będzie za gęsta dodaj trochę wody pozostawionej z ciecierzycy. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz