Cudowna przekąska,
złożona głównie w warzyw. Bardzo prosta w przygotowaniu, nie
wymagająca wiele czasu. Idealna na podjadanie np. podczas leniwych
wieczorów lub w ciągu dnia. Czyli uzupełniamy witaminy i minerały
przyjmując dość niską porcję kalorii.
Składniki:
- 400g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżeczka pasty tahini
- ząbek czosnku
- cebula
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- cytryna
- łyżka oleju
Dodatkowo:
Warzywa różnego rodzaju.
U mnie marchewka, czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, groszek
śnieżny oraz młoda kukurydza. Można oczywiście wykorzystać inne
jak seler naciowy, brokuły, kalafior, ogórki świeże lub
konserwowe czy rzodkiewkę.
Sposób przygotowania:
Na łyżce oleju podsmaż
drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Odstaw do
ostygnięcia. Odcedź ciecierzycę, zachowując płyn z puszki. W
blenderze umieść wszystkie składniki: ciecierzycę, pastę tahini,
podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jogurt oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj. Jeżeli pasta będzie za gęsta dodaj trochę wody pozostawionej z ciecierzycy. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz