Systematyka muli wyróżnia
3 rodzaje, głównie ze względu na ich pochodzenie. Omułki
Czilijskie, które wyławiane są przy wybrzeżach północnego
Atlantyku. Omułki śródziemnomorskie znajdujące się głównie w
Morzu Śródziemnym czy Morzu Czarnym. Trzeci rodzaj występuje w
północnej części Pacyfiku, Atlantyku oraz w Morzu Bałtyckim.
Żyją przytwierdzone do skał lub innych twardych podłoży przez
tak zwane włókna bisiorowe. Są bardzo ważnym elementem ekosystemu
ponieważ filtrują wodę usuwając z nich bakterie i toksyny.
Ich przygotowanie może
wydawać się trudne jeżeli nigdy wcześniej się tego nie robiło
ale moim zdaniem nie ma w tym nic ciężkiego. Ważne jest tylko ich
dokładne wyczyszczenie i odrzucenie tych, które są otwarte. Omułki
mogą być bardzo dobrym pomysłem na romantyczną kolację we dwoje
lub na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki:
- omułki (kilogram)
- duża cebula
- 6 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 50ml wina czerwonego
- sól, pieprz, papryka chilli
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Sprawdź czy muszle są pozamykane. Jeżeli jakaś jest otwarta uderz nią o blat stołu. Istnieje prawdopodobieństwo, że nadal jest świeża i wtedy się zamknie. Jeżeli tak się nie stanie to po prostu ją wyrzuć.
- Wyszoruj omułki szczoteczką oraz usuń włókna, które wystają z muszelki. Staraj się nie zostawiać muszli w wodzie ponieważ wtedy mogą się pootwierać. Wystarczy, że je przepłuczesz pod zimną bieżącą wodą.
- Na patelni na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ta się zarumieni dodać czosnek a następnie zalewamy winem. Dodajemy pokrojone pomidory, które wcześniej warto sparzyć i obrać ze skórki lub wykorzystać pomidory z puszki. Sos dusimy około 10 minut aż się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryczką chilli i cukrem.
- Do gotującego sosu wrzucamy omułki i gotujemy je w sosie co jakiś czas mieszając dosyć krótko – około 10 minut.
- Potrawę można na koniec posypać szczypiorkiem oraz podać z podpieczoną bagietką posmarowaną masłem.
jadłam i są pyszne ... palce lizać
OdpowiedzUsuń