Bardzo lubię
wykorzystywać warzywa w ciastach. Mam wtedy mniejsze poczucie winy
jedząc takie rarytasy. Cały czas jednak należy uważać by nie
przesadzić – a można bo ciasto jest pyszne.
Składniki:
- 250g ugotowanych buraków
- 200g gorzkiej czekolady
- 150ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 150g cukru brązowego
- 300g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
Na kruszonkę:
- 100g masła
- 100g cukru
- 150g maki pszennej
- 50g kakao w proszku
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania.
Ugotowane buraczki
pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam je blenderem razem z
olejem, jajkami oraz cukrem (bardzo się spieszyłam, bałam się, że
nie wyjdzie ale efekt zadowalający) Następnie dodałam pozostałe
składniki (rozpuszczoną czekoladę, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli) i dokładnie wszystko wymieszałam. Całą masę wlałam
do natłuszczonej blaszki i piekłam 15 minut w 180ºC.
W tym czasie przygotowałam kruszonkę. Masło utarłam z mąką,
dodałam cukier, kakao oraz cynamon. Lekko podpieczone ciasto
posypałam równomiernie kruszonką i piekłam jeszcze kolejne 30
minut aż góra była ładnie zarumieniona.
samo słodkie zdrowie, Fajna inspiracja. dzieki
OdpowiedzUsuń