Tosty zapiekane z sosem meksykańskim i awokado to dobry pomysł na pyszną kolację. Taki sos można jeść nie tylko z ryżem czy tortillą ale też na toście posypanym szczypiorkiem i serem.
Składniki (4 porcje)
- 200g mięsa mielonego (wołowego 12% tłuszczu)
- puszka pomidorów (250g)
- łyżka przecieru pomidorowego
- 150g fasoli czerwonej z puszki
- 150 kukurydzy z puszki
- mała cebula
- łyżka papryki chilli
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Dodatkowo:
- pieczywo (u mnie ciemne)
- 2 awokado
- 4 łyżki tartego sera
- 4 łyżki siekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
W garnku podsmaż
pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodaj mięso i duś na
patelni przez około 4 minuty. Dodaj pomidory z puszki i przecier
pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Na sam koniec
dodaj kukurydzę i fasolę z puszki oraz dopraw do smaku.
Przygotuj tosty, możesz
użyć do tego tostera lub piekarnika. Na podpieczone pieczywo ułóż
pokrojone w plasterki awokado, nałóż sos meksykański, posyp serem
i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz