Pyry z gzikiem to genialna
w swojej prostocie potrawa. Jeżeli przestrzegacie postu w piątek,
to danie jest w takim razie dla Was. Składa się oczywiście z
ziemniaków (pyrów) gotowanych w mundurkach oraz odpowiednio
doprawionego twarogu (gziku). Gzik można przygotować na wiele
sposobów jednak najważniejszy jest twaróg – musi być najlepszej
jakości, najlepiej tłusty. Koniecznie dodajemy do niego śmietanę
oraz sparzoną drobno posiekaną cebulkę. Doprawiamy solą i
pieprzem. Istnieje bardzo wiele wariacji na temat gziku. Możemy na
przykład zrobić odchudzoną wersję z jogurtem lub zamiast cebulki
dodać posiekany drobno szczypiorek. W każdym razie sama technika
jedzenia pyrów z gzikiem jest bardzo istotna. Ziemniaku są w
łupinkach – dlatego trzeba je samemu obrać a następnie na
widelec nakładamy trochę gziku, kawałek pyrki, lekko solimy i
smarujemy masełkiem. Niby takie nic a jest to jednak moja ulubiona
potrawa.
Składniki (4 porcje)
- ziemniaki w mundurkach (1 duży ziemniak na osobę)
- twaróg tłusty (400g)
- duża cebula
- śmietana (100ml)
- sól, pieprz
- masło do podania
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotuj około 45
minut (w zależności od wielkości) aż będą miękkie. Natłuść
każdego ziemniaka olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika żeby się
ładnie zarumieniły (około 15 minut). W tym czasie możesz
przygotować gzik. Cebulkę posiekaj w drobną kosteczkę i zalej
wrzątkiem. Po 3 minutach przecedź przez sito i odstaw by woda
odparowała. Wymieszaj z twarogiem, śmietaną oraz solą i pieprzem. Moje pyry z gzikiem podałam nacinając ziemniaka na krzyż, następnie przycisnęłam z każdej strony z dołu tak by się otworzył. Na samą górę ułożyłam spora ilość gziku.
Uwielbiam pyry, ziemniaki, kartofle jakkolwiek by je nazwać z twarozkiem doskonałe.... moja znajoma pokazała mi sposób na to aby twaróg rozdrobnić, po prostu rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
OdpowiedzUsuń