Macaroni and cheese to
prawdziwa uczta dla serowych smakoszy. Bardzo szybka w przygotowaniu
no i oczywiście również bardzo prosta. Odrobina musztardy dodaje
potrawie charakteru, Całość bogata w kalorie no ale raz kiedyś
można pozwolić sobie na takie szaleństwo.
Składniki:
- 250g makaronu (najlepiej kolanka natomiast u mnie penne)
- 50g masła
- 50g mąki pszennej
- 600ml mleka
- 250g sera żółtego
- 3 łyżki bułki tartej
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Makaron wstaw do wrzątku
by się gotował. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku rozpuść
masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Zalej mlekiem i dokładnie
mieszaj w czasie kiedy mleko będzie się podgrzewać. Im mieszanina
cieplejsza tym masa będzie gęstnieć. Dodaj musztardę, sól,
pieprz, oraz gałkę muszkatołową a następnie 200g sera. Podczas
mieszania ser powinien się rozpuścić. Wymieszaj sos serowy z
ugotowanym makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego
wysmarowanego masłem. Posyp pozostałym serem oraz bułką tartą.
Zapiecz w piekarniku (180ºC,
20minut)
o jej, palce lizac :-)
OdpowiedzUsuń