piątek, 11 października 2013

Pomysł na ziemniaki


Przeciętny Polak zjada w ciągu roku 109kg ziemniaków. Bardzo dużo, ale czasem ciężko sobie wyobrazić obiad bez smacznej pyrki. Aby nie znudziły się mojej rodzince przygotowuję je na różne sposoby. Puree obtoczone w siemieniu lnianym to jedna z moich propozycji. Najlepiej wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia.


Składniki:


- ziemniaki puree (około 600g)
- siemię lniane (około 6 łyżek)


Sposób przygotowania.


Z zimnego puree formujemy kulki, które następnie spłaszczamy. Brzegi obtaczamy w siemieniu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180˚C) na około 20 tak by się zarumieniły.




2 komentarze:

  1. Bardzo fajna propozycja! Ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam… To piszę_ja: miłośniczka ziemniaków_wszelkich :)

    OdpowiedzUsuń