Ciastka owsiane to dobry pomysł na podwieczorek albo drugie
śniadanie, które możemy zabrać do pracy. Będzie to na pewno o wiele zdrowsze
niż kupienie batonika, drożdżówki albo pączka. Zrobienie ich nie wymaga dużych
zdolności kulinarnych a wykonanie zajmuje około pół godziny. Ciastka owsiane
zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit. Pamiętajmy jednak by po
spożyciu takich ciastek wypić szklankę wody. W przeciwnym razie błonnik w
przewodzie pokarmowym nie spęcznieje i nie spełni swojej funkcji.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki mąki graham (typ 1850)
- ¾ szklanki miodu
- 150g masła
- łyżka cynamonu
- 3 jabłka
- jajko
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wymieszać z mąką i masłem. Dodać jajko, miód,
cynamon oraz starte na grubych oczkach jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać.
Nakładać kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieść tak aby
powstały kształtne ciastka. Piec około 15 minut w 180˚C.
Fajny, prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńMmm, bardzo lubię ciasteczka owsiane. Z jabłkami musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię owsiane ciasteczka, z jabłkami musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie owsiane ciasteczka są numerem jeden ! pysznie i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńSuper:-) , dla zdrowia i urody... bardzo fajny przepis , chętnie wypróbuję. Dawno, dawno temu płatki owsiane z jabłkiem i miodem jadało się jako tzw. surówkę piękności .
OdpowiedzUsuńIle takich ciasteczek wyjdzie z tego przepisu? :))
OdpowiedzUsuńOkoło 15 sztuk
Usuń