Składniki:
- kurczak piersi (3 sztuki)
- brokuły (100g)
- cebula (2 sztuki)
- czosnek (4 ząbki)
- gorgonzola (60g)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kosteczkę
cebulę oraz czosnek. Brokuły gotować krótko tak by były al dente a następnie
pokroić je w mniejsze kawałki. Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż – wyjdzie około
7 płatów. Każdy rozbijać tłuczkiem. Na środek nakładać łyżkę cebuli z
czosnkiem, plasterek gorgonzoli, brokuły oraz posolić i popieprzyć. Zawinąć brzegi a następnie całość
do środka. Owinąć folią spożywczą i gotować około 15 minut w garnku z dużą
ilością wody. Odcedzić roladki i usunąć folię. Z paru łyżek wody w której
gotował się kurczak można przygotować sos.
Uwielbiam brokuły, ale jeszcze nigdy nie nadziałam nimi kurczaka - zdecydowanie muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuń