czwartek, 10 października 2013

Roladki drobiowe z brokułami i serem gorgonzola.


Składniki:


- kurczak piersi (3 sztuki)
- brokuły (100g)
- cebula (2 sztuki)
- czosnek (4 ząbki)
- gorgonzola (60g)
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:


Na patelni na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Brokuły gotować krótko tak by były al dente a następnie pokroić je w mniejsze kawałki. Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż – wyjdzie około 7 płatów. Każdy rozbijać tłuczkiem. Na środek nakładać łyżkę cebuli z czosnkiem, plasterek gorgonzoli, brokuły oraz posolić i popieprzyć. Zawinąć brzegi a następnie całość do środka. Owinąć folią spożywczą i gotować około 15 minut w garnku z dużą ilością wody. Odcedzić roladki i usunąć folię. Z paru łyżek wody w której gotował się kurczak można przygotować sos.  




1 komentarz:

  1. Uwielbiam brokuły, ale jeszcze nigdy nie nadziałam nimi kurczaka - zdecydowanie muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń