Bardzo prosta do przygotowania. W środku z małymi
kluseczkami. Dzieci je uwielbiają!
Składniki na zupę:
- dynia (1,5kg)
- cebula (4szt)
- masło (50g)
- miód (4 czubate łyżki)
- papryka słodka (2 łyżki)
- woda 1,5l
- sól
Składniki na kluseczki:
- mąka (1,5 szklanki)
- masło (2 łyżki)
- wrzątek (16 łyżek)
- sól
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną w
kostkę cebulę. Zalać wrzątkiem i wrzucić oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze
kawałki dynię. Gotować do miękkości a następnie zmiksować. Doprawić miodem,
solą oraz papryką.
Mąkę wymieszać z masłem i zalać wrzątkiem. Wyrobić ciasto a
następnie odrywać małe części i formować małe kuleczki. Wrzucać do zupy i
gotować jeszcze 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz