poniedziałek, 7 października 2013

Cukinia faszerowana


Składniki:


- filet z piersi kurczaka (500g)
- ser żółty (200g)
- ryż (100g)
- cukinia (5 małych szt)
- masło (łyżka)
- cebula (1 szt)
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:


Cukinię przekroić na pół i wydrążyć środek. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, cukinię i kurczaka. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką. Ryż ugotować. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Podsmażone warzywa z kurczakiem, połowę sera oraz ryż wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na wydrążone cukinie i posypać resztą sera. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego wlać szklankę bulionu. Zapiekać 30 minut w 180˚C.



2 komentarze: