Wydaje się, że musi być coś więcej niż sam smak, który
skłania nasz organizm do używania przypraw takich jak cynamon. Badania naukowe
wykryły, że pobudza on działanie insuliny, przez co może w niewielkim stopniu
obniżyć poziom cukru we krwi. Ponadto może obniżyć poziom złego cholesterolu
LDL, posiada właściwości antybakteryjne i antygrzybicze oraz pomaga w walce z
trądzikiem. No i dynia, niezwykle bogata w beta – karoten oraz
przeciwutleniacze – idealna w walce z chorobami serca oraz zmian zakrzepowo – zatorowymi.
Składniki:
- dynia (puree, 2 szklanki)
- ser twarogowy chudy (1 kilogram )
- 3 całe jajka
- 3 żółtka
- 150g cukru
- łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- herbatniki czekoladowe (250g)
- masło (125g)
- cynamon (2 łyżki)
Sposób przygotowania:
Spód. Herbatniki poruszyć i zmiksować na proszek. Dodać
łyżkę cynamonu i ugnieść razem z masłem. Małą blaszkę lub tortownicę wyłożyć
powstałym ciastem i docisnąć brzegi. Powinny być równe. Wstawić na 40 minut do
lodówki.
Masa serowo – dyniowa. Dynię obraną i oczyszczoną z pestek upiec
w piekarniku w 180˚C przez około 45 minut a następnie zmiksować i ostudzić. Jajka
zmiksować z cukrem, dodać zmielony twaróg a następnie, mąkę, cynamon oraz puree
z dyni. Masę ostrożnie wlać do formy z ciastem i wstawić na 15 minut do
nagrzanego piekarnika do 170˚C a następnie zmniejszyć temperaturę do 140˚ i
piec jeszcze około 1,5h. Nie należy kroić go od razu, trzeba poczekać aż
ostygnie (najlepiej w uchylonym piekarniku).
piękne zdjęcia:) a sernik rewelacyjny
OdpowiedzUsuńBył bardzo pyszny :) Rozpływał się w ustach.
UsuńŚlicznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować!!:)
OdpowiedzUsuńTaki sernik to tylko jeść i jeść - samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńi już wiem ,że to będzie deser główny w moim domu... ostatnio słyszałam od syna... a może sernik z dynią:-)
OdpowiedzUsuńznalazłam!!! szukałam przepisu na sernik z dynia i jest. bede piekła w piatek. Slinka juża leci
OdpowiedzUsuń