Prebiotyki to substancje stymulujące wzrost prawidłowej
flory jelitowej, korzystnej dla naszego zdrowia. Są to substancje, które nie są
trawione przez nasz organizm a jednak działają stymulująco na mikroorganizmy
żyjące w naszym przewodzie pokarmowym. Dostępne są w aptekach w postaci
suplementów diety bądź występują naturalnie w wielu produktach spożywczych jak
na przykład w cebuli, porach, czosnku, ziemniakach, szparagach czy w nasionach
roślin strączkowych. Razem z probiotykami regulują pasaż jelitowy, wzmacniają
naszą odporność. Dodatkowo zawierają związki antykancerogenne, które
zmniejszają ryzyko zachorowalności na nowotwory. Podsumowując zupa krem z porów
oraz ziemniaków jest zdrowym oraz szybkim sposobem na obiad.
Składniki:
- por (2 sztuki około 300g)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- ziemniaki (5 średniej wielkości)
- masło (2 łyżki)
- bulion warzywny lub drobiowy (około litr)
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać masło. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i
wrzucić do garnka, chwilę podsmażyć. Pora przeciąć wzdłuż, umyć i pokroić w
plasterki. Również wrzucić do garnka i podsmażyć co jakiś czas mieszając. Zalać
bulionem i gotować około 15 minut. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz
pieprzem. Zmiksować. Ziemniaki ugotować osobno. Do talerza głębokiego na
początku nałożyć ziemniaki a następnie wlać krem z porów.
krem z porów tylko i wyłącznie kojarzy mi się z jesienią, w takie pochmurne dni , taka zupa na pewno poprawi samopoczucie. Uwielbiam zapach porów smażonych na maśle.. rzeczywiście są wtedy wyjątkowe... czekam na inne jesienne propozycje:-)
OdpowiedzUsuń