poniedziałek, 28 października 2013

Krem z porów z ziemniakami, czyli spora dawka prebiotyków.


Prebiotyki to substancje stymulujące wzrost prawidłowej flory jelitowej, korzystnej dla naszego zdrowia. Są to substancje, które nie są trawione przez nasz organizm a jednak działają stymulująco na mikroorganizmy żyjące w naszym przewodzie pokarmowym. Dostępne są w aptekach w postaci suplementów diety bądź występują naturalnie w wielu produktach spożywczych jak na przykład w cebuli, porach, czosnku, ziemniakach, szparagach czy w nasionach roślin strączkowych. Razem z probiotykami regulują pasaż jelitowy, wzmacniają naszą odporność. Dodatkowo zawierają związki antykancerogenne, które zmniejszają ryzyko zachorowalności na nowotwory. Podsumowując zupa krem z porów oraz ziemniaków jest zdrowym oraz szybkim sposobem na obiad.


Składniki:


- por (2 sztuki około 300g)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- ziemniaki (5 średniej wielkości)
- masło (2 łyżki)
- bulion warzywny lub drobiowy (około litr)
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól do smaku


Sposób przygotowania:


W garnku rozgrzać masło. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, chwilę podsmażyć. Pora przeciąć wzdłuż, umyć i pokroić w plasterki. Również wrzucić do garnka i podsmażyć co jakiś czas mieszając. Zalać bulionem i gotować około 15 minut. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Zmiksować. Ziemniaki ugotować osobno. Do talerza głębokiego na początku nałożyć ziemniaki a następnie wlać krem z porów.






1 komentarz:

  1. krem z porów tylko i wyłącznie kojarzy mi się z jesienią, w takie pochmurne dni , taka zupa na pewno poprawi samopoczucie. Uwielbiam zapach porów smażonych na maśle.. rzeczywiście są wtedy wyjątkowe... czekam na inne jesienne propozycje:-)

    OdpowiedzUsuń