poniedziałek, 21 października 2013

Arancini, czyli włoskie kule ryżowe z sosem bolognese.


Arancini to dobry sposób aby wykorzystać resztki sosu bolońskiego albo ryżu.  


Składniki:


- ryż (2 szklanki)
- pomidory w puszce (250g)
- mięso mielone wołowo-wieprzowe (200g)
- cebula (1szt)
- czosnek (2 ząbki)
- koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
- cukier (łyżka)
- oliwa z oliwek (łyzka)
- zioła prowansalskie (3 łyżki)
- jajko
- bułka tarta (do panierowania)
- olej rzepakowy (do smażenia)


Sposób przygotowania:


Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Zalać pomidorami w puszcze i zagotować. Do sosu wrzucić surowe mięso mielone (nie podsmażam go wcześniej ponieważ w sosie o wiele szybciej się gotuje), cukier, zioła, pieprz, koncentrat i dokładnie wymieszać. Gotować około godziny na wolnym ogniu. Na koniec posolić do smaku.

Ryż ugotować w 3,5 szklankach wody (będzie twardy) i jeszcze gorący wymieszać dokładnie z sosem. Zostawić pod przykryciem i co jakiś czas mieszać. Kiedy ryż ostygnie posmakować czy jest odpowiednio doprawiony. Jeżeli tak to wymieszać go z jajkiem i formować kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz