Arancini to dobry sposób aby wykorzystać resztki sosu
bolońskiego albo ryżu.
Składniki:
- ryż (2 szklanki)
- pomidory w puszce (250g)
- mięso mielone wołowo-wieprzowe (200g)
- cebula (1szt)
- czosnek (2 ząbki)
- koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
- cukier (łyżka)
- oliwa z oliwek (łyzka)
- zioła prowansalskie (3 łyżki)
- jajko
- bułka tarta (do panierowania)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej
cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Zalać pomidorami w puszcze i zagotować. Do
sosu wrzucić surowe mięso mielone (nie podsmażam go wcześniej ponieważ w sosie
o wiele szybciej się gotuje), cukier, zioła, pieprz, koncentrat i dokładnie
wymieszać. Gotować około godziny na wolnym ogniu. Na koniec posolić do smaku.
Ryż ugotować w 3,5 szklankach wody (będzie twardy) i jeszcze
gorący wymieszać dokładnie z sosem. Zostawić pod przykryciem i co jakiś czas
mieszać. Kiedy ryż ostygnie posmakować czy jest odpowiednio doprawiony. Jeżeli
tak to wymieszać go z jajkiem i formować kulki wielkości piłeczki do ping-ponga.
Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz