środa, 2 października 2013

Lasagne brokułowa


Lasagne, ulubiona potrawa Garfield’a, u mnie w wersji zdrowszej i mniej kalorycznej. Robi się ją bardzo szybko i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Wystarczy doprawić dobrze do smaku a smakuje naprawdę wybornie no i do tego zawiera całą lista witamin i minerałów (przede wszystkim kwasu foliowego), antyoksydantów oraz błonnika.


Składniki:


- brokuły 1kg
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- masło (100g)
- mleko (500ml)
- mąka (8 łyżek)
- makaron lasagne
- ser żółty (200g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:


Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i chwilę podsmażyć. Następnie wlać mleko i cały czas mieszając chwilę gotować. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć na nim 2 pokrojone w kostkę cebule oraz czosnek. Brokuły pokroić w małe cząstki i wsypać do garnka, zalać pół szklanką wody i gotować mieszając co jakiś czas. Po 5 minutach zdjąć z ognia. Formę w której będzie się piekła lasagne posmarować masłem i wlać trochę wody. Układać na przemian makaron, beszamel (będzie gęsty dlatego trzeba go rozsmarować) brokuły oraz starty ser. Końcowa warstwa składa się z makaronu, beszamelu i sera. Foremkę zakryć folią aluminiową i zapiekać 50 minut. Następnie zdjąć folię i podpiec jeszcze 10, 15 minut.



1 komentarz:

  1. wyglada apetycznie, och zjadłabym, mogłabyś upiec i wysłać jeszcze ciepłą:-))

    OdpowiedzUsuń