Lasagne, ulubiona potrawa Garfield’a, u mnie w wersji
zdrowszej i mniej kalorycznej. Robi się ją bardzo szybko i nie wymaga dużych
zdolności kulinarnych. Wystarczy doprawić dobrze do smaku a smakuje naprawdę
wybornie no i do tego zawiera całą lista witamin i minerałów (przede wszystkim
kwasu foliowego), antyoksydantów oraz błonnika.
Składniki:
- brokuły 1kg
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- masło (100g)
- mleko (500ml)
- mąka (8 łyżek)
- makaron
lasagne
- ser żółty
(200g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i chwilę podsmażyć. Następnie
wlać mleko i cały czas mieszając chwilę gotować. Doprawić gałką muszkatołową,
solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć
na nim 2 pokrojone w kostkę cebule oraz czosnek. Brokuły pokroić w małe cząstki
i wsypać do garnka, zalać pół szklanką wody i gotować mieszając co jakiś czas. Po
5 minutach zdjąć z ognia. Formę w której będzie się piekła lasagne posmarować
masłem i wlać trochę wody. Układać na przemian makaron, beszamel (będzie gęsty
dlatego trzeba go rozsmarować) brokuły oraz starty ser. Końcowa warstwa składa
się z makaronu, beszamelu i sera. Foremkę zakryć folią aluminiową i zapiekać 50
minut. Następnie zdjąć folię i podpiec jeszcze 10, 15 minut.
wyglada apetycznie, och zjadłabym, mogłabyś upiec i wysłać jeszcze ciepłą:-))
OdpowiedzUsuń