Stosując dietę wegetariańską należy zwrócić uwagę na to czy
dany posiłek jest pełnowartościowy. Jak wiadomo największym problemem jest
dobranie odpowiednich produktów by zawierały pełnowartościowe białko, które
występuje w mleku, jajach oraz częściowo w mięsie. Zawierają one wszystkie aminokwasy
egzogenne, które są niezbędne do życia, prawidłowego wzrostu oraz rozwoju
człowieka. Białka niepełnowartościowe to te którym w składzie brakuje chociaż
jednego aminokwasu. Produkty zbożowe i warzywa różnią się ich składem. Na przykład
fasoli brakuje aż 5 aminokwasów, natomiast ich niedobór uzupełni kasza oraz
pomidory.
Składniki:
- kasza gryczana (400g)
- marchewka (1sztuka)
- pietruszka (1sztuka)
- seler, korzeń (około 80g)
- majeranek (2 łyżki)
- 4 jajka
- bułka tarta
- fasola biała (250g)
- pomidory z puszki (250g)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (1 ząbek)
- masło (łyżka)
- przecier pomidorowy (100g)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania:
Fasolka w sosie pomidorowym. W małym garnku rozgrzać łyżkę
masła i łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Dodać
czosnek a następnie pomidory. Gotować chwilę. Dodać trochę cukru, przecier
pomidorowy, sól, pieprz oraz fasolkę. Wszystko dobrze wymieszać i gotować
jeszcze 15 minut na wolnym ogniu.
Placki z kaszy. Kaszę oraz włoszczyznę ugotować. Warzywa
rozdrobnić i wymieszać z kaszą. Przyprawić majerankiem, solą oraz pieprzem.
Dodać 4 jajka oraz 4 łyżki bułki tartej. Uformować kotleciki, obtoczyć je w
bułce tartej i smażyć na oleju rzepakowym.
jest smaczne!!!.. no i tyle wartości w tej kaszy gryczanej...
OdpowiedzUsuń