Placki z dyni są po prostu genialne. Chyba moja ulubiona
potrawa. Mój mąż nie mógł skończyć ich jeść, musiałam ukryć część w lodówce,
żeby nie zjadł wszystkich. Do tego zawierają duże dawki witaminy A. A jak
wiadomo jej niedobory są przyczyną suchej skóry, łamliwych paznokci, wolno
rosnących włosów, pogorszenia wzroku a nawet trądziku. Kobietki jedzmy więc
dynię, na urodę. (Uwaga – kobiety w ciąży, nie powinny spożywać witaminy A w
dużych ilościach)
Składniki:
- dynia (około 1kg)
- 3 jajka
- szklanka mąki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- 2 łyżki miodu
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Dynię zetrzeć na małych oczkach i odcisnąć z niej nadmiar
soku. Wymieszać ją z pozostałymi składnikami. Smażyć na patelni na oleju rzepakowym
aż się zarumienią. Dobrze jest je po usmażeniu położyć na papierze ręcznikowym
by trochę je odsączyć z tłuszczu. Można podawać je z jogurtem naturalnym,
miodem lub dżemem.
Wyglądają jak najbardziej wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi apetytu na te placuszki... biegnę po dynie ... no a potem...same smaczności.
OdpowiedzUsuń