środa, 16 października 2013

Placki dyniowe. Niebo w gębie!


Placki z dyni są po prostu genialne. Chyba moja ulubiona potrawa. Mój mąż nie mógł skończyć ich jeść, musiałam ukryć część w lodówce, żeby nie zjadł wszystkich. Do tego zawierają duże dawki witaminy A. A jak wiadomo jej niedobory są przyczyną suchej skóry, łamliwych paznokci, wolno rosnących włosów, pogorszenia wzroku a nawet trądziku. Kobietki jedzmy więc dynię, na urodę. (Uwaga – kobiety w ciąży, nie powinny spożywać witaminy A w dużych ilościach)

Składniki:


- dynia (około 1kg)
- 3 jajka
- szklanka mąki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- 2 łyżki miodu
- olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:


Dynię zetrzeć na małych oczkach i odcisnąć z niej nadmiar soku. Wymieszać ją z pozostałymi składnikami. Smażyć na patelni na oleju rzepakowym aż się zarumienią. Dobrze jest je po usmażeniu położyć na papierze ręcznikowym by trochę je odsączyć z tłuszczu. Można podawać je z jogurtem naturalnym, miodem lub dżemem.



2 komentarze:

  1. Wyglądają jak najbardziej wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłaś mi apetytu na te placuszki... biegnę po dynie ... no a potem...same smaczności.

    OdpowiedzUsuń