niedziela, 29 listopada 2015

Macaroni and cheese czyli zapiekany makaron z serem



Macaroni and cheese to prawdziwa uczta dla serowych smakoszy. Bardzo szybka w przygotowaniu no i oczywiście również bardzo prosta. Odrobina musztardy dodaje potrawie charakteru, Całość bogata w kalorie no ale raz kiedyś można pozwolić sobie na takie szaleństwo.

Składniki:

  • 250g makaronu (najlepiej kolanka natomiast u mnie penne)
  • 50g masła
  • 50g mąki pszennej
  • 600ml mleka
  • 250g sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:



Makaron wstaw do wrzątku by się gotował. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Zalej mlekiem i dokładnie mieszaj w czasie kiedy mleko będzie się podgrzewać. Im mieszanina cieplejsza tym masa będzie gęstnieć. Dodaj musztardę, sól, pieprz, oraz gałkę muszkatołową a następnie 200g sera. Podczas mieszania ser powinien się rozpuścić. Wymieszaj sos serowy z ugotowanym makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posyp pozostałym serem oraz bułką tartą. Zapiecz w piekarniku (180ºC, 20minut)  



1 komentarz: