wtorek, 15 października 2013

Sernik z dynią i cynamonem. Czyli coś zdrowszego niż zwykły sernik.


Wydaje się, że musi być coś więcej niż sam smak, który skłania nasz organizm do używania przypraw takich jak cynamon. Badania naukowe wykryły, że pobudza on działanie insuliny, przez co może w niewielkim stopniu obniżyć poziom cukru we krwi. Ponadto może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, posiada właściwości antybakteryjne i antygrzybicze oraz pomaga w walce z trądzikiem. No i dynia, niezwykle bogata w beta – karoten oraz przeciwutleniacze – idealna w walce z chorobami serca oraz zmian zakrzepowo – zatorowymi.  

Składniki:


- dynia (puree, 2 szklanki)
- ser twarogowy chudy (1 kilogram)
- 3 całe jajka
- 3 żółtka
- 150g cukru
- łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- herbatniki czekoladowe (250g)
- masło (125g)
- cynamon (2 łyżki)

Sposób przygotowania:


Spód. Herbatniki poruszyć i zmiksować na proszek. Dodać łyżkę cynamonu i ugnieść razem z masłem. Małą blaszkę lub tortownicę wyłożyć powstałym ciastem i docisnąć brzegi. Powinny być równe. Wstawić na 40 minut do lodówki.

Masa serowo – dyniowa. Dynię obraną i oczyszczoną z pestek upiec w piekarniku w 180˚C przez około 45 minut a następnie zmiksować i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem, dodać zmielony twaróg a następnie, mąkę, cynamon oraz puree z dyni. Masę ostrożnie wlać do formy z ciastem i wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do 170˚C a następnie zmniejszyć temperaturę do 140˚ i piec jeszcze około 1,5h. Nie należy kroić go od razu, trzeba poczekać aż ostygnie (najlepiej w uchylonym piekarniku).




7 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia:) a sernik rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki sernik to tylko jeść i jeść - samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i już wiem ,że to będzie deser główny w moim domu... ostatnio słyszałam od syna... a może sernik z dynią:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. znalazłam!!! szukałam przepisu na sernik z dynia i jest. bede piekła w piatek. Slinka juża leci

    OdpowiedzUsuń