Bardzo aromatyczne i
efektywne babeczki marchewkowe, ozdobione w świątecznym stylu. Na
górze warstwa masy cukrowej przypominająca śnieg a na nim malutki
ostrokrzew kolczasty.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 550)
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3 średniej wielkości marchewki
Dodatkowo:
- masa cukrowa
- barwniki spożywcze (czerwony i zielony)
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180ºC
a blaszkę do pieczenia babeczek wysmaruj masłem. Jajka ubij
mikserem razem z cukrem. Następnie cały czas ubijając wlewaj
cienkim strumieniem olej. Następnie dodaj pozostałe składniki:
obie mąki, cynamon, gałkę muszkatołową, szczyptę soli, proszek
do pieczenia oraz tartą marchewkę. Ciasto nakładaj do foremek do
3/4 wysokości. Piecz 30 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Po
upieczeniu odstaw babeczki do ostygnięcia. Swoje babeczki ozdobiłam
masą cukrową. Biała warstwa nie potrzebuje za wiele, wystarczy ją
rozwałkować podsypując trochę cukrem pudrem. Czerwoną masę
tworzymy przez dodanie barwnika do białej masy cukrowej i odrobinę
cukru pudru. Jeżeli masa się bardzo klei musimy dodać jego trochę
więcej. Formujemy kuleczki a następnie podobną czynność
wykonujemy z zieloną masą cukrową tworząc listki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz