Bardzo szybka do
przygotowania kolacja. Zawierająca w większości warzywa –
cukinię, cebulę i czosnek oraz jajko. Wystarczy obrać cukinię
obieraczką do warzyw tworząc cieniutkie paski. Smażymy dosyć
krótko na patelni ponieważ chcemy by cukinia zachowała swoją
kruchość, dodatkowo nie ma aż tak dużo strat witaminowych.
Składniki (na 2 porcje)
- 2 średniej wielkości cukinie
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmaż
posiekaną w piórka cebulę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj
rozgnieciony czosnek. Cukinię obierz obieraczką tworząc cienkie
paseczki przypominające makaron tagliatelle. Wrzuć na patelnię i
podsmaż aż lekko zmięknie i nabierze koloru. Nie zostawiaj jej za
długo na patelni ponieważ zrobi się papka. Dopraw do smaku solą,
pieprzem oraz gałką muszkatołową Wyłóż na talerz a na tej
samej patelni usmaż jajko sadzone. Całość posypałam siemieniem lnianym. Proste prawda?
ciagle podziwiam jak Tobie wychodza takie sadzone.... !!!!!
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń