niedziela, 29 listopada 2015

Battenberg cake



Battenberg cake wcześniej także znany jako „Domino cake” lub „Church Window Cake” to lekki biszkopt migdałowy przełożony dżemem lub kremem w kształcie kostki. Całość pokryta jest masą marcepanową. Oryginalnie po przekrojeniu ciasta powinna być widoczna szachownica, której kolory to różowy i blado żółty. Biszkopty na to ciasto piecze się oddzielnie by uzyskać dwa kolory a następnie kroi się je w długie paski, przekłada dżemem i zawija w masę marcepanową.

Składniki:

  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 3 jajka
  • 50g migdałów
  • 150g maki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka esencji migdałowej
  • barwnik spożywczy (różowy)
  • dżem do posmarowania ciasta (około 100g)
  • 400g marcepanu
  • cukier puder do podsypania marcepanu


Sposób przygotowania:



Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut. Następnie obierz je ze skórki z dokładnie zmiel. W misce zmiksuj razem masło i cukier aż powstanie puszysta masa. Następnie dodaj jajka, zmielone migdały, esencję migdałową, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj a następnie podziel ciasto na 2 części i jedną z nich wymieszaj z różowym barwnikiem. Przełóż masy do prostokątnych foremek do pieczenia (najlepsze będą takie do pieczenia chleba) i piecz 40 minut w 180ºC do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć. Następnie wyciągnij je z foremek, przekrój na pół wzdłuż i posmaruj każdy bok dżemem. Na koniec rozwałkuj masę marcepanową, którą owiniesz ciasto.




1 komentarz:

  1. bardzo lubie marcepan, wyglada świetnie, troche pracochłonne ale widac , że warto!

    OdpowiedzUsuń