Domowa biała czekolada przygotowana własnoręcznie to
wspaniała alternatywa do tej kupnej. Jej zrobienie nie jest rzeczą trudną,
wystarczy szybko i dokładnie mieszać. Z przepisu wychodzi około czterech
tabliczek czekolady.
Składniki:
- 350g mleka w proszku
- 200ml śmietany 36%
- 200g masła
- 200g cukru
- 50g suszonych truskawek
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło. Dodać śmietanę i cukier i dobrze
wymieszać. Powoli dodawać przesiane mleko w proszku cały czas energicznie mieszając,
w przeciwnym razie mogą powstać grudki. Gdy masa będzie gęsta dodać posiekane suszone
truskawki. Całość wylać do formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do
pieczenia. Pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia, najlepiej na noc.
Rewelacja, kiedyś na pewno taką zrobię ! ;)
OdpowiedzUsuńMusi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka mi leci, truskawka i biała czekolada.. bardzo śmietankowa. A skąd suszone truskawki?
OdpowiedzUsuń