Robi się je bardzo szybko. W smaku też niczego sobie no i są
przede wszystkim zdrową przekąską.
Składniki:
- groszek konserwowy (około 250g)
- szklanka mąki
- łyżeczka soli
- łyżka suszonego tymianku
Sposób przygotowania:
Groszek odcedzić i zmiksować Benderem na gładką masę. Dodać
sól, tymianek oraz ¾ mąki. Wyrobić ciasto – nie powinno się kleić. Jeżeli tak
jest należy dodać jeszcze trochę mąki. Blat podsypać mąką i rozwałkować bardzo cienko
ciasto. Wykrawać kieliszkiem od wódki małe kółeczka i układać na blaszce do
pieczenia. Piec około 5-10 minut w temperaturze 180˚C. Trzeba uważać by za
bardzo się nie spiekły gdyż będą bardzo twarde i gorzkie.
Interesujący przepis, bardzo oryginalny. Fajnie wyglądają te krakersiki :)
OdpowiedzUsuń