niedziela, 15 grudnia 2013

Biała czekolada z suszonymi truskawkami:



Domowa biała czekolada przygotowana własnoręcznie to wspaniała alternatywa do tej kupnej. Jej zrobienie nie jest rzeczą trudną, wystarczy szybko i dokładnie mieszać. Z przepisu wychodzi około czterech tabliczek czekolady.


Składniki:

- 350g mleka w proszku
- 200ml śmietany 36%
- 200g masła
- 200g cukru
- 50g suszonych truskawek


Sposób przygotowania:


W garnku rozpuścić masło. Dodać śmietanę i cukier i dobrze wymieszać. Powoli dodawać przesiane mleko w proszku cały czas energicznie mieszając, w przeciwnym razie mogą powstać grudki. Gdy masa będzie gęsta dodać posiekane suszone truskawki. Całość wylać do formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia, najlepiej na noc.





3 komentarze:

  1. Rewelacja, kiedyś na pewno taką zrobię ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż ślinka mi leci, truskawka i biała czekolada.. bardzo śmietankowa. A skąd suszone truskawki?

    OdpowiedzUsuń