wtorek, 31 grudnia 2013

Aromatyczny kurczak z garam masala


Danie bardzo rozgrzewające, pełne niesamowitych aromatów, lekko piekące w usta.

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 250g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • imbir sproszkowany (łyżeczka)
  • imbir świeży (łyżeczka)
  • kardamon (łyżeczka)
  • chili (łyżeczka)
  • cynamon (pół łyżeczki)
  • kmin rzymski (łyżeczka)
  • papryka słodka (łyżeczka)
  • sól (łyżeczka)
  • pęczek kolędry

Sposób przygotowania:


Kurczaka umyć, pokroić w małe kawałki i zamarynować w soli, papryce słodkiej, kminie rzymskim, cynamonie, chili, kardamonie, imbirze oraz jogurcie. Zostawić na parę godzin by mięso przeszło przyprawami. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w piórka. Chwile podsmażyć i dodać drobno posiekany czosnek i świeży imbir (również drobno pokrojony).Zalać pomidorami w puszcze i gotować około 15 minut. Do całości wrzucić zamarynowanego kurczaka i gotować na wolnym ogniu około godziny mieszając co jakiś czas aby się nie przypalił ale też nie za często aby zachował swoją strukturę. Na koniec całość można udekorować posiekaną kolędrą.






1 komentarz: