piątek, 6 grudnia 2013

Zielone muffinki z różową śmietanką. Ciekawe czy zgadniecie co jest w środku?




Przemycanie warzyw w słodkościach to całkiem niezły pomysł. Zazwyczaj nie zmieniają one smaku potrawy a zwiększają jej wartość odżywczą. No i kolor tej śmietany… wpadłam w samozachwyt:-)


Składniki:

- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 4 jajka
- szklanka oleju
- 450g szpinaku mrożonego
- 300ml śmietany 30%
- ¼ szklanki soku z buraków
- serek mascarpone (250g)
- 4 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem. Następnie powoli dodawać olej cały czas miksując. Dodać szpinak oraz mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Do każdej foremki na muffinki nakładać czubatą łyżkę ciasta (nie za dużo, gdyż ciasto może wypłynąć podczas pieczenia) i piec około 30 minut w temperaturze 180˚C. Podczas pieczenia ciastek przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, na koniec dodajemy cukier puder. Serek mascarpone mieszamy z sokiem z buraków a następnie delikatnie mieszamy ze śmietaną. Upieczone i ostudzone babeczki dekorujemy śmietanką.



2 komentarze:

  1. Tak myślałam, że to szpinak je tak zabarwił :) Fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda taki kontrast kolorystyczny :)

    OdpowiedzUsuń