Przemycanie warzyw w słodkościach to całkiem niezły pomysł. Zazwyczaj
nie zmieniają one smaku potrawy a zwiększają jej wartość odżywczą. No i kolor
tej śmietany… wpadłam w samozachwyt:-)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 4 jajka
- szklanka oleju
- 450g szpinaku mrożonego
- 300ml śmietany 30%
- ¼ szklanki soku z buraków
- serek mascarpone (250g)
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem. Następnie powoli dodawać olej cały czas
miksując. Dodać szpinak oraz mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Do każdej
foremki na muffinki nakładać czubatą łyżkę ciasta (nie za dużo, gdyż ciasto
może wypłynąć podczas pieczenia) i piec około 30 minut w temperaturze 180˚C. Podczas
pieczenia ciastek przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, na koniec dodajemy
cukier puder. Serek mascarpone mieszamy z sokiem z buraków a następnie
delikatnie mieszamy ze śmietaną. Upieczone i ostudzone babeczki dekorujemy
śmietanką.
Tak myślałam, że to szpinak je tak zabarwił :) Fajne :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda taki kontrast kolorystyczny :)
OdpowiedzUsuń