Całuski w domu robimy zawsze na
sylwestra. Nie jest to potrawa dietetyczna. Mogłabym powiedzieć, że
niezdrowa. Jednak raz do roku można pozwolić sobie na takie
szaleństwo. Całuski to puszyste chrupiące pączki z dziurką. Ich
nazwa sugeruje pocałunki. Należy całować się przez dziurkę:-)
Składniki:
- 500g twarogu półtłustego
- 500g mąki + trochę do podsypania ciasta podczas wałkowania
- 100g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 żółtka
- 200ml śmietany 30%
- olej do smażenia całusków
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Żółtka zmiksować z cukrem. Dodać
twaróg, śmietanę, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną. Wszystko
dokładnie zmiksować (ja wykonałam tę czynność blenderem). Dodać
mąkę i ugnieść ciasto. Będzie lekko lepiące dlatego podczas
wałkowania można je podsypywać mąką. Kawałki ciasta rozwałkować
na szerokość około 0,5 centymetra i wycinać szklanką duże koła
a kieliszkiem małe. Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym na
brązowy kolor z każdej strony.
Oj skosztowałabym tych smakołyków :)
OdpowiedzUsuń