wtorek, 10 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne z orzechami



Uwaga, uwaga, przedstawiam nader zdrowe ciasteczka. Są idealne do schrupania na podwieczorek, czy jako przekąska lub nawet na drugie śniadanie. Nie tylko smaczne ale też korzystne dla zdrowia. Uważa się, że orzechy posiadają właściwości ochronne układu sercowo – naczyniowego, mają też działać przeciwnowotworowo. Wiadomo, że osoby, które spożywają ich więcej mają mniejsze wskaźniki zachorowań na choroby serca. Orzechy włoskie i migdały pomagają obniżać poziom cholesterolu, zawierają też dużo przeciwutleniających kwasów tłuszczowych, chroniących naczynia krwionośne. Dodatkowo są bogatym źródłem selenu, któremu również przypisywane są właściwości ochronne przed chorobami nowotworowymi i chorobami serca.

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 200g masła
- 400ml miodu
- 200g migdałów w płatkach
- 200g orzechów włoskich
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:


Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Płatki migdałowe oraz orzechy włoskie drobno posiekać i dodać do mąki. Masło rozpuścić i razem z miodem dodać do wcześniej przygotowanych suchych składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto będzie się lepić, jednak nie należy dodawać więcej mąki, gdyż ciasteczka wyjdą zbyt twarde. Formować kuleczki, które należy spłaszczyć i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Piec około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180˚C. Ciasteczka po upieczeniu będą bardzo miękkie, dlatego należy pozostawić je do ostygnięcia na blaszce. Z przepisu wychodzi około 30 ciasteczek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz