W domu co roku pieczemy pierniczki. Z tej okazji, że od
niedawna mieszkam niedaleko Poznania postanowiłam wykorzystać stary przepis na
pierniczki wielkopolskie. Istnieje pewien stereotyp, że poznaniacy to
dusigrosze. Całkiem przypadkiem koszt wytworzenia takich pierniczków jest
wyjątkowo niski. Nie zmienia to jednak faktu, że ciasteczka są wyjątkowo
aromatyczne i miękkie!
Składniki:
- 6 szklanek mąki + mąka do podsypania
- 2 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 350ml śmietany (36%)
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Żółtka ubić z cukrem, dodać przyprawy korzenne oraz sodę
oczyszczoną. Dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Będzie
lepiło się trochę do rąk, dlatego należy uformować kulkę z ciasta, podsypać
blat stołu mąką, ułożyć na nim ciasto, jeszcze raz podsypać mąką i delikatnie rozwałkowywać
cały czas sprawdzając czy ciasto nie przylepiło się do blatu. Następnie
wykrawać rozmaite kształty. Piec w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180˚C.
Lukier przygotowałam z 2 ubitych białek połączonych z
szklanką cukru pudru.
Z racji tego, że nie posiadam, żadnych foremek na pierniczki
wycinałam kółka szeroką szklanką. Również nie posiadam szprycy, dlatego
dekorowałam ciasteczka lukrem przelanym do woreczka foliowego, którego koniec ucięłam.
i bez foremki można, podobają mi się wzory
OdpowiedzUsuń