piątek, 15 listopada 2013

Pierogi z farszem serowo-dyniowym



Dynia cały czas króluje u nas w domu. Ostatnio otrzymaliśmy w prezencie taką 10 kilogramową. Pomysły na nią cały czas są i na razie nuda jeszcze się nie wdarła. Tym razem połączenie dyni z serem ricotta tworzące słodki, kremowy smak zawinięte w delikatne ciasto pierogowe. Wszystko zwieńczone masełkiem i cynamonem.
  

Składniki


Na farsz:


- dynia (szklanka upieczonej i rozgniecionej na puree)
- ricotta (250g)
- bułka tarta (4 łyżki)
- imbir
- gałka muszkatołowa
- kurkuma
- sól

Na ciasto pierogowe:


- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 1 jajko
- łyżeczka masła


Sposób przygotowania:


Ciasto na pierogi. Mąkę wymieszać z solą. Uformować z niej górkę gdzie na środku zrobić wgłębienie. Tam wrzucić masło, jajko i ciepłą wodę. Zagniatać parę minut aż będzie sprężyste. Zostawić by odpoczęło.
Farsz. Piekarnik nagrzać do 180˚C. Dynię (około 500g) należy pociąć w plastry, doprawić solą i pieprzem i piec w piekarniku około 30 minut. Następnie rozgnieść aby powstało puree. Wymieszać z serkiem, bułką tartą oraz przyprawami.
Teraz pozostaje tylko rozwałkować ciasto, wycinać kółka, nadziewać i lepić – czyli najlepsza frajda. Całość można polać masłem i posypać cynamonem.




3 komentarze:

  1. farsz brzmi bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ricotta jest cudowna na farsz pierogowy. Kiedyś jadłam w Toskanii pierożki z ricotta i szałwią, były pyszne. Teraz wypróbuję z dynią na słodko . dzięki za pomysł!!!

    OdpowiedzUsuń