Dynia cały czas króluje u nas w domu. Ostatnio otrzymaliśmy
w prezencie taką 10 kilogramową. Pomysły na nią cały czas są i na razie nuda
jeszcze się nie wdarła. Tym razem połączenie dyni z serem ricotta tworzące
słodki, kremowy smak zawinięte w delikatne ciasto pierogowe. Wszystko zwieńczone
masełkiem i cynamonem.
Składniki
Na farsz:
- dynia (szklanka upieczonej i rozgniecionej na puree)
- ricotta (250g)
- bułka tarta (4 łyżki)
- imbir
- gałka muszkatołowa
- kurkuma
- sól
Na ciasto pierogowe:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 1 jajko
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Ciasto na pierogi. Mąkę wymieszać z solą. Uformować z niej
górkę gdzie na środku zrobić wgłębienie. Tam wrzucić masło, jajko i ciepłą
wodę. Zagniatać parę minut aż będzie sprężyste. Zostawić by odpoczęło.
Farsz. Piekarnik nagrzać do 180˚C. Dynię (około 500g) należy
pociąć w plastry, doprawić solą i pieprzem i piec w piekarniku około 30 minut. Następnie
rozgnieść aby powstało puree. Wymieszać z serkiem, bułką tartą oraz
przyprawami.
Teraz pozostaje tylko rozwałkować ciasto, wycinać kółka,
nadziewać i lepić – czyli najlepsza frajda. Całość można polać masłem i posypać
cynamonem.
Ciekawy pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńfarsz brzmi bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńRicotta jest cudowna na farsz pierogowy. Kiedyś jadłam w Toskanii pierożki z ricotta i szałwią, były pyszne. Teraz wypróbuję z dynią na słodko . dzięki za pomysł!!!
OdpowiedzUsuń