sobota, 30 listopada 2013

Pieczona sztuka mięsa z risotto bazyliowym


Składniki:


Na pieczony schab:


- schab (około 2 kilogramy)
- 100ml piwa
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- łyżka miodu
- sól i pieprz

Na risotto bazyliowe:


- ryż do risotto (2 szklanki)
- bulion (około jednego litra)
- 100ml białego wytrawnego wina
- pęczek świeżej bazylii
- cebula
- masło (100g)
- parmezan (150g)
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:


Przygotować marynatę do schabu. Wymieszać musztardę z piwem, miodem solą i pieprzem. Mięso natrzeć marynatą i pozostawić je w niej na około dobę. Piec około 2 godzin w temperaturze 180˚C obracając w połowie pieczenia. Jeżeli schab za bardzo się przypieka można całość przykryć folią aluminiową.
W garnku roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Wrzucić ryż i chwilę podsmażyć. Zalać winem a następnie bulionem. Bazylię zmiksować Benderem na papkę (aby było łatwiej można dodać trochę oliwy z oliwek) i dodać do ryżu. Gdy ryż będzie ugotowany al dente dodać starkowany parmezan i doprawić pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą (uwaga ponieważ parmezan sam w sobie jest już słony)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz