Kukurydza na świecie uprawiana na dużą skalę. Obecnie jej
produkcja kształtuje się na poziomie 817 milionów ton rocznie. Głównie
przeznaczona jest dla zwierząt hodowlanych ale jest to też nieodzowny składnik
kuchni meksykańskiej, brazylijskiej, indyjskiej czy stanów zjednoczonych. Jako
warzywo jest dobrym źródłem białka oraz niektórych ważnych witamin i minerałów.
Ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe dzięki zawartości
inhibitorów proteazy oraz barwników (zeaksantyny i luteiny) Powodują one
zahamowanie negatywnego działania wolnych rodników przez co chronimy nasz
organizm przed chorobami cywilizacyjnymi oraz nadmiernemu starzeniu się. Kukurydza
jest źródłem witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D,
E oraz K. Dodatkowo jest dobrym źródłem składników mineralnych (potasu, selenu,
wapnia, cynku, jodu oraz miedzi) Jest też źródłem białka (zawiera w dużych ilościach
prawie wszystkie aminokwasy z wyjątkiem lizyny oraz tryptofanu – te można
uzupełnić dodając do potrawy warzywa strączkowe).
Krem z kukurydzy ma słodkawy smak, jest bardzo sycąca i oryginalna.
Ja podałam ją z tortillą pszenną z mąki pełnoziarnistej. Jej przygotowanie jest
bardzo proste jednak należy poświęcić trochę czasu na jej gotowanie – w przeciwnym
razie w zupie zostaną łuski, które bardzo ciężko zmiksować.
Składniki:
- kukurydza (3 puszki)
- cebula (2 sztuki)
- ziemniaki (5 średniej wielkości)
- marchewka (1 sztuka)
- seler (1/4 sztuki)
- masło (100g)
- wrzątek (1,5l)
- sól, papryka ostra
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojoną
w kostkę cebulę. Następnie wsypać odsączoną kukurydzę i podsmażać około 15
minut. Zalać wrzątkiem i dodać pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchewkę
oraz seler). Gotować około godziny. Zmiksować dokładnie i doprawić solą oraz
ostrą papryką.
Takiej wersji nie jadłam, super!
OdpowiedzUsuńPyszna zupa, niedawno jadłam pierwszy raz, zasmakowała mi :)
OdpowiedzUsuń