Jak w książce Małgorzaty Musierowicz „kwiat kalafiora”,
Janusz Pyziak stwierdził „Życie bez kalafiora jest praktycznie niemożliwe.
Zawiera on nieprawdopodobną ilość soli mineralnych, wapnia i witamin”.
Przyznaję, że zgadzam się z nim w 100%. Kalafior zawiera nie tylko witaminy i
minerały. Kryją się w nim duże ilości przeciwutleniaczy, między innymi glutation - uważany jest za czynnik
przeciwnowotworowy. Dean P.Jones profesor biochemii na Wydziale Medycznym
Uniwersytetu Emoy, uważa, że glutation może unieczynniać co najmniej
trzydzieści substancji rakotwórczych. Glutation ma zapobiegać utlenianiu
substancji tłuszczowych i działać jako enzym dezaktywujący wolne rodniki. Może
więc mieć również udział w zapobieganiu chorobie wieńcowej, zaćmie i astmie. Dodatkowo
okazuje się pomocny w zapobieganiu szkodom czynionym przez różne toksyny z
zatrutego środowiska naturalnego. W badaniach laboratoryjnych glutation wykazał
wpływ hamujący na namnażanie się wirusa HIV.
Składniki:
- kalafior
- czubata łyżka masła
- 100ml wrzątku
- bułka tarta (4 łyżki)
- sól
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło. Kalafiora podzielić na małe
różyczki i dorzucić na patelnię. Dolać wodę i dusić 10 minut pod przykryciem.
Posypać solą, bułką tartą i podsmażać jeszcze około 10 minut. Kalafior powinien
być twardawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz