Kaszanka to typowy produkt kuchni polskiej, jednak wielu z
nas za nią nie przepada a to przecież wyjątkowo bogate źródło żelaza, które
niezbędne jest na przykład podczas transportu tlenu po całym organizmie. Dodatkowo
bierze udział w erytropoezie (tworzenie czerwonych krwinek), ma wpływ na
odporność humoralną i komórkową (transferryna chroni przed chorobami
infekcyjnymi – ma właściwości przeciwbakteryjne). Żelazo pełni też istotną rolę
w profilaktyce wielu chorób np. niedokrwistości, zaburzeniach osobowości czy
koncentracji. Ja tym razem przygotowałam kaszankę z pomidorami a następnie
zapiekałam w soczystym czerwonym pomidorze by wyglądało w 100% apetycznie.
Składniki:
- kaszanka (około 600g)
- pomidory w puszce (240g)
- pomidory świeże (6 sztuk)
- cebula (1 sztuka)
- łyżeczka miodu
- papryka słodka, pieprz, sól
- łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i wrzucić pokrojoną w
drobną kosteczkę cebulę i chwilę podsmażyć. Obrać kaszankę z flaka i wrzucić na
patelnie. Rozgnieść ją i smażyć około 10 minut. Dodać pomidory w puszce i
doprawić solą, papryką, miodem i dużą ilości pieprzu. Smażyć aż do zredukowania
sosu (około 15 minut). Środki pomidorów wydrążyć u nadziewać kaszanką. Piec w
piekarniku nagrzany do 180˚C około 15 minut.
Bardzo fajny pomysł , a kaszankę bardzo lubię!!!
OdpowiedzUsuń