środa, 20 listopada 2013

Kaszanka w pomidorach. Czyli jak smacznie zwiększyć poziom żelaza w organizmie.



Kaszanka to typowy produkt kuchni polskiej, jednak wielu z nas za nią nie przepada a to przecież wyjątkowo bogate źródło żelaza, które niezbędne jest na przykład podczas transportu tlenu po całym organizmie. Dodatkowo bierze udział w erytropoezie (tworzenie czerwonych krwinek), ma wpływ na odporność humoralną i komórkową (transferryna chroni przed chorobami infekcyjnymi – ma właściwości przeciwbakteryjne). Żelazo pełni też istotną rolę w profilaktyce wielu chorób np. niedokrwistości, zaburzeniach osobowości czy koncentracji. Ja tym razem przygotowałam kaszankę z pomidorami a następnie zapiekałam w soczystym czerwonym pomidorze by wyglądało w 100% apetycznie.


Składniki:


- kaszanka (około 600g)
- pomidory w puszce (240g)
- pomidory świeże (6 sztuk)
- cebula (1 sztuka)
- łyżeczka miodu
- papryka słodka, pieprz, sól
- łyżeczka oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:


Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i wrzucić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i chwilę podsmażyć. Obrać kaszankę z flaka i wrzucić na patelnie. Rozgnieść ją i smażyć około 10 minut. Dodać pomidory w puszce i doprawić solą, papryką, miodem i dużą ilości pieprzu. Smażyć aż do zredukowania sosu (około 15 minut). Środki pomidorów wydrążyć u nadziewać kaszanką. Piec w piekarniku nagrzany do 180˚C około 15 minut.







1 komentarz: