sobota, 30 listopada 2013

Dżem z dyni i pomarańczy


Składniki:


- dynia (około 400g)
- pomarańcza (1 sztuka)
- szklanka wrzątku
- 5 płaskich łyżek cukru.
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:


Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć trochę skórki a następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Ważne by nie znalazły się tam białe części pomarańczy, gdyż wtedy dżem będzie miał gorzkawy smak. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do garnka, wlać wrzątek i gotować do rozgotowania. Doprawić imbirem, cynamonem oraz cukrem.





5 komentarzy:

  1. Już wiem co mogę zrobić z dyni oprócz zupy. ;)
    Dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. dżemy dyniowe są potęgą! uwielbiam je :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dżem z tego przepisu ,był tak smaczny że łyżeczka wyjadaliśmy ze słoika. Zrobiłam kilka słoików to było stanowczo za mało. Dzisiaj naszykowałam 12 słoiczków może się nasycimy tym egzotycznym smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie zrobilem.....18.09.2016

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie ugotowalem 18.09.2016 dodalem jeszcze mango i cukier zastapilem miodem lipowym.....

    OdpowiedzUsuń