Bakłażan, dobrze przyprawiony staje się niesamowicie
smacznym warzywem. Zapiekany z delikatną mozzarellą na pomidorkach concasse
(bez skórki i miąższu, pokrojone w kostkę) z czosnkiem i bazylią stanową genialną
przystawkę. Nawet mięsożercy będą zachwyceni.
Składniki:
- bakłażan
- mozzarella (2 kulki)
- jajko
- bułka tarta (do panierowania)
- mąka (do panierowania)
- pomidor (5 sztuk)
- czosnek (1 ząbek)
- świeża bazylia
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokroić w 5mm plastry, doprawić go z każdej strony
solą i pieprzem. Następnie panierować jak kotlety (mąka, jajko, bułka tarta) i
smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony. Mozzarellę również
pokroić w plastry i plasterek lub dwa wkładać pomiędzy bakłażanowe krążki. Zapiekać
w piekarniku około 10 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić
na 4 części i wydrążyć miąższ. Resztę pokroić w kosteczkę. Wymieszać z
posiekaną bazylią, pokrojonym drobno czosnkiem oraz solą i pieprzem. Sposób
podania dowolny ja jednak proponuję ułożyć na talerzu pomidorki a na wierzch
położyć zapiekanego bakłażana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz