Już dawno chciałam zrobić kotlety z kalafiora. Okazały się
bardzo delikatne i smaczne. Można je jeść same bez niczego chociaż ja proponuję
je z sosem czosnkowym albo z jajkiem sadzonym. Jest to dobry pomysł na
dietetyczny obiad, ponieważ kalafior zawiera znikome ilości kalorii (tylko
20kcal w 100g, te dwie główki kalafiora w przepisie są równowartością jednej
porządnej kanapki).
(Przepis na około 12 kotletów)
Składniki:
- kalafior (2 sztuki)
- jajka (3 sztuki)
- bułka tarta (8 łyżek + do panierowania)
- bazylia (świeża i suszona)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania.
Kalafiora ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić główki
kalafiora a następnie zgniatać je w dłoniach odcedzając nadmiar wody. W misce
wymieszać rozgnieciony kalafior, jajko, bułkę tartą i doprawić do smaku. Świeżą
bazylię pokroić w drobne paseczki i dodać do farszu razem z suszoną bazylią. Uformować
kotlety a następnie należy obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju
rzepakowym aż ładnie się zarumienią. Kotlety dobrze smakują z sosem, ja
proponuję z czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz